fredag 7 november 2014

Readymade - Inspiration



Giuseppi Arcimboldo (1527-1593) blev hovmålare och porträttmålare år 1562 åt de tysk-romerska kejsarna Maximilian II och senare Rudolf II. Men hans verk var inte bara de klassiska porträtten av kejsarna. Han använde sig även av föremål som tillsammans föreställde ansikten. Ett exempel på föremål han använde var blommor i olika färger och sorter. Tanken var inte att gestalterna skulle likna en viss person utan var istället symboler och allegorier som speglade kulturen och idéerna i högrenässansens Europa.
Hans mest kända verk är en bildserie av årstiderna. Vårens ansikte är uppbyggdt av blommor, sommaren av grönsaker, hösten av frukter och vintern av träd.
Archimboldo var inte bara porträttmålare, utan han var även arkitekt, designer och ingenjör.
Han målade med oljefärg på träpannå.
Arcimboldo tvingades följa med Rudolf II till Prag när hovet flyttade dit 1583. Efter några år hade han emellertid fått nog och bad om tillåtelse att återvända hem till Milano. Hans begäran godkändes till slut 1587, bara sex år innan han dog av njursvikt.

Giuseppe_Arcimboldo_-_Spring,_1573.jpg
Spring - 1573
arcimboldo14.jpg
Flora - 1591

























Jag inspirerades av Giuseppe Archimboldo dels för att han målade många verk med blommor men mest för att hans målningar var allegorier.
Mitt konstverk är nämligen en ros utav glassplitter på ett pedistal. Min skulptur är också en allegori och meningen med den är “Att ta något fult och göra det vackert”.
Med det menar jag att jag tog det fula glassplittret som man kan skada sig på och som bara ligger på marken och skräpar. Detta återanvände jag och skapade denna ros, en vacker och populär blomma som ofta representerar kärlek.

Allegori - En allegori har oftast en dold mening med verket. Ibland kan det vara tydligt, men ibland är märks det inte ens av. Några exempel är att lien står för döden och en vågskål står för rättvisa. Inom målarkonsten och skulptur används allegori för att ge abstrakta begrepp som naturkrafter.

Illuminated_museum_plinth.jpg
Exempel på pedistal
Tanken var att mitt konstverk skall stå inne i ett museum, på ett stort pedistal med en glas kub runt om. Innuti skall min ros stå på sin lilla pedistal och få tala för sig självt.

Varför det skall vara just glas runt om så man inte kan nå den är för att trots den numera är något vackert, är den fortfarande farlig. Glaset är fortfarande vasst och man kan fortfarande skära sig på den. Alltså, “titta men inte röra”.

Arkitektur och rum - Gaturummets inredning

Vi har i uppgift fått att komma på idéer till gräsplanen utanför Göteborgs operan och här är en 'behovsanalys' över området och människorna som befinner sig där.

  1. Hur rör sig folk i området? Hur används platsen idag?
03 november 2014 - Eftermiddagen
På grund av det dåliga vädret var det knappt några människor ute. De som väl gick där var inte där för att stanna utan endast för att ta sig till ett nytt område. Två personer gick tvärs över gräsplanen för att komma snabbare till sin destination. Alla förutom dessa två personer gick på gångvägarna runt om gräsplanen.

07 november 2014 - Lunch
Idag var det bättre väder och det märktes tydligt på människorna runt omkring. En klass med lågstadieelever som hade rast/idrott på gräsplanen och spelade fotboll. Det var mycket livligare på grund av detta men inga korsade planen nu när det var massa elever där och spelade.
Mer folk var ute och gick vid området. Förmodligen för att lunchen var slut och de skulle nu tillbaka till sina jobb.
Det är förmodligen för kallt för att folk skall kunna sitta ute självmant och mysa på området vid den här årstiden.

  1. Hur upplevde du platsen? Öppen/sluten/inbjudande/kall/inspirerande/intetsägande etc.
03 november 2014 - Eftermiddagen
Med tanke på vädret var den inte särskillt inbjudande, inget vindskydd och inget folk. Det fanns ingenstans att sitta då det var blött överallt.
Men det är en väldigt öppen yta som är trevlig att vara på under sommaren.

07 november 2014 - Lunch
Det var mer folk där idag och därför mer ibjudande. Dock var det fortfarande trist väder utan sol men inget regn.



  1. Vad är din uppfattning av vad som behövs på platsen? Vad vill du ändra på och hur ska du ändra på det?
Det är en trevlig men lite väl simpel yta. Det händer inte så mycket här under vinterhalvåret.
Möjligtvis göra det möjligt att vara på platsen oavsett väder. Tex vindskydd med sittytor i.
Själva platsen kommer annars till användning och känner inte något speciellt behov till att ändra det.

  1. Hur ser omgivningen ut hur kan du ta med denna i åtanke till din design?
I omgivningen finns lilla bommens gästhamn, Göteborgs operan, Nordstan, restauranger och Älvstranden huset.
Jag skulle gärna vilja använda mig av vattnet och båtarna då Göteborg är en stad vid havet.

Värdeord

Mjukt, Vilande, Öppet, Skyddande, Tilltalande

Inspirationscollage

tisdag 4 november 2014

Readymade avslutad

Jag är nu klar med min ros. 
Jag använde mig av glassplitter som jag limmade ihop med hjälp av en limpistol.
För att glasbutarna skulle sitta ihop använde jag en blomsterpinne som skaft och grund att sätta fast de första glasbitarna på. Detta gjorde det även enklare för mig att hålla i den utan att skära mig. 
Jag använde mig av glasflaskor som jag gjorde sönder med hjälp av en hammare och tyg över för att hindra eventuella glasbitar som flyger iväg.

Efter jag blivit klar med själva rosen var det dags att ordna med presentationen, hur mitt konstverk skulle visas. 
Jag ville ha den på ett pedistal och gjorde därför en liten variant av den, inte så hög för att man skulle få en inblick på hur det kunde se ut.
Tanken var att den skall stå i mitten av ett rum, gärna inne i museum på ett vitt pedistal med glas runtom.
Detta för att då min ros skall representera en allegori -"Att ta något fult och göra det vackert" så är den fortfarande gjort av glas och fortfarande skör och farlig.
Detta konstverk är inget man får röra, utan bara skåda med ögat.



måndag 22 september 2014

Dagens lektion - Estetisk kommunikation, readymade



Idag har jag letat efter information om Guiseppe Arcimboldo, en konstnär som levde på 1500-talet och målade ansikten med hjälp av andra föremål.
Ett exempel, han målar en kvinna men hela hennes ansikte består av blommor i olika färger och storlekar som representerar olika delar i hennes ansikte.

Jag tycker det har gått bra, men känner inte att jag har fått mycket gjort.

Något jag kunde ha gjort annorlunda idag är för det första kommit i tid och jobbat effektivare.


Readymade



Vi har fått i uppgift att skapa något nytt av massproducerade föremål.

Min idé är att skapa en ros av krossat glas. Om jag har tid vill jag även skapa fler rosor men i andra material tex, smälta plastbestick, servetter, porslin, osv.

Jag kan tänka mig att detta mer skulle passa in på en konsthall än i hemmet på grund av glasrosen. Men att den även skulle passa bra i ett fönster då det skulle lysa vackert på glasbladen.

Dessa glasflaskor hade jag tänkt att krossa och använda till rosenbladen.

måndag 1 september 2014

Antonym - Beskriva det motsatta


Jag har fått som uppgift i skolan att arbeta med Sandra från min klass och tillsammans skapa två antonymer.
Antonym är två motsatser till varandra, tex. natt och dag, mörkt och ljust mm. Jag och sandra skulle fick orden liv och död och vi skulle därför skapa två konstverk som representerade dessa två orden.

Vi började med att sätta oss i ett grupprum och gå igenom vad vi tyckte representerade liv och död. Därför gick vi igenom olika kategorier som, färg, föremål, plats mm. Detta var enklare sagt än gjort men tillslut fick vi fram lite idéer av detta. Det vi först funderade på att skapa var två tavlor, en svart med rött i hörnorna och en död blomma i mitten som representerade död. Medan liv skulle vara tvärt om och vara vit med ljusa glada färger i hörnorna och en levande blomma i mitten. Men detta tyckte vi blev för tydligt att se vilka ord vi har och valde därför att byta ut blomman och den ljusa tavlan till ett träd(skulptur) som representerade "livets träd", medan vi behöll "dödens tavla" men tog bort blomman och riktade mer in oss på färgerna.

Efter vi valt vad vi skulle göra delade vi upp arbetsuppgifterna genom att man fick varsitt konstverk att skapa. Jag valde livets träd och Sandra valde dödens tavla.

Eftersom vi bara fick två lektioner på oss valde jag att göra trädet väldigt enkelt. Det är i två delar som korsar varandra. Jag började med att skissa upp konturerna av ett träd på ett papper som jag sedan klippte ut för att använda som mall. Sedan ritade jag av mallen på kaparskiva och skar ut med skärkniv x2. När de två delarna var utskurna måttade jag ut vart mitten var på trädet. Sedan ritade jag på ena delen från mitten och uppåt ett 6mm tjockt parti som sedan skars ut. Samma gjorde jag på den andra delen fast det gick från mitten och neråt. Dessa skar jag sedan ut och det var bara att sätta ihop bitarna.
Jag limmade lite på vissa ställen för att det inte skulle falla isär.
Jag valde att inte måla det för att skapa en större kontrast mellan de två verken då tavlan mest kommer vara mörk och svart.


När jag var klar med trädet gick jag och hjälpte Sandra med tavlan. 
Eftersom det var hennes uppgift att skapa tavlan, såg jag till att det var hon som bestämde. Jag hjälpte till med att bränna papper och även fixa med övergången mellan det röda och det svarta.


Jag är nöjd med arbetet. Möjligtvis att jag skulle gjort trädet i lera, men på grund av den korta tiden höll jag mig till det enklare valet. 
Vi samarbetade bra och kom överens utan något tjafs! 

onsdag 9 april 2014

Kudden

Nu är kudden klar! Idag klippte jag ut det andra tyget och sydde sedan fast dragkedjan på båda tygbitarna.
Sen sydde jag ihop runt om och sen var det klart!




tisdag 8 april 2014

1 dag kvar till deadline

Idag kom äntligen mitt tyg och har därför börjat med kudden! Jag har klippt ut den delen av kudden jag skall ha mönstret på och även fått tryckt det på! 
Jag använde samma stencil som rispappret på lampan och även en stencil som skall va på två hörnen mitt emot varandra! Så imon kan jag sy ihop kudden och sen är bara det skriftliga kvar.. Den jobbigaste och tråkigaste delen.





Jag blev dessutom klar med min presentation idag! Är riktigt nöjd faktiskt. Alla produkterna har varsin sida med bilder i olika vinklar, plus en flik text framför sidan med bilderna. 
På bilden med stolen har jag även hängt dit två materialprover, en på valnötsträet och en på mitt pälstyg.
På sista sidan har jag gjort rum för min flyer, hangtag och visitkort. Jag har glömt att ta bild på den men skall försöka komm ihåg det tills imon!
Även den här sidan har en flik med text för alla tre föremålen 

Ett exempel på en av sidorna, valde stolen för där kan man se material proverna.

Här är framsidan av presentationen! 

onsdag 26 mars 2014

Lampan tänd

Här är lampan när den är tänd! 
Det är väldigt ljust i omgivningen så man ser inte så tydligt ljuset som sipprar igenom på bild.. 

Bilden är dessutom inte i världens bästa kvalité men man ser hålen!

Lampan

Då var min lampa klar! 
Jag är väldigt nöjd med resultatet även om jag inte fick den i den storleken jag ville ha den! 
Jag ville ha den 60cm i diameter men istället blev det 40cm och den inre ringen blev 36cm i diameter. 

Hålen blev även lite små men så fick det bli eftersom lampan blev mindre än tänkte. Men man kan se mönstret tydligt när lampan är på så det funkar ändå! 

Man kan se lite lim överallt där tex ringarna sitter fast men jag ville inte riskera att den skulle gå sönder så det fick bli så! Jag tror nog att de flesta kan se förbi det. 

Så resultatmässigt är det nu en cylinderformad lampa som är 40cm i diameter bred och 20cm hög. 
Den har fem rader med mönster som har bildats utav massvis med småhål.
Min inspiration var de mongoliska mönstren som jag hittat på internet och jag fick även väldigt tidigt en bild i huvudet på ett ungefär hur jag ville ha den.
Undertill finns den mindre ringen på 36cm i diameter. Den har arean täckt med rispapper och har min logga sprayad i guld som är riktad nedåt mot bordet.

Här kommer en mängd med bilder som tagits under processen.












Här är mitt första försök till att spraya min logga på rispapper, jag sprayade för mycket så limmet släppte på vissa ställen och det ser ut som det runnit ut fett från färgen så fick göra om det. Nedanför finns en närmare bild på mitt misslyckade försök!


Men nästa blomma blev definitivt bättre! Det är den som nu sitter fast på lampan. Så man lär sig av sina misstag. Jag såg till så att stencilen verkligen satt fast och att jag inte sprayade för mycket. 



Jag använde limpistol för att fästa rispapper runt metallringen och sen skar jag bort överblivet papper.




Här kommer mitt färdiga resultat! Den hänger nu i klassrummet och kan tändas när som helst! Det jag tycker om väldigt mycket är att i "vanligt" ljus ser man knappt hålen men tänder man lampan så sipprar mönstret fram!
Dock har jag fortfarande ingen bra bild på när lampan är tänd..