onsdag 29 maj 2013

Senempire / Biedermeier

Senempire är en stil från tidiga mitten av 1800-talet och är en fortsättning av vår svenska Karl Johanstil. Den här stilen hade mjukare och enklare former än Karl Johanstilen som istället för mahogny ersattes istället av den ljust gula björken. Sängarna var praktfullt utstyrda med himmel och gardiner. Sofforna var långa, raka och gärna försedda med kolonner. Stolarna hade lätt svängda, nätta former, smäckra stolar med rottingsits. Stolarna hade även ryggstöd som dock ofta var öppen med en mittslå. Borden hade ofta en stor rund skiva med rektangulära smala ben.
Stilen uppkom i Tyskland där den kallas för Biedemeier och härrör från den tyske diktaren Ludwig Eichrodts diktsamling, Biedermeiers Liederlust.

Efter revolutioner och krig, och med en ökad handel började borgarskapet få en större plats i samhället. De efterfrågade också nättare möbler och inte lika exklusiva som adeln hade gjort. Möbler i mahogny, alm och björk blandades samt sidentyger med mönster i vitt och guldfärgat och byråar i egenartad formgivning blev vanliga. Inslag av nyrokoko och nygotik blandades med de senempiriska möbeldelarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar