fredag 31 maj 2013

Kubismen, Frits Wotruba

Kubismen var den första abstrakta konststilen på 1900-talet. Stilens huvudperiod räknas från 1907 till 1914. Några kända konstnärer från den här ismen är Pablo Picasso, George Braque, Émelie Bernard och Salvador Dali. Kubismen är främst uppdelad i tre olika perioder, ”analytisk”, ”hermetisk” och ”syntetisk”. De första kubistiska verken var de ”analytiska” och är de motiven som framställs som flersidiga med hårda kroppar. Men Braque och Picasso övergick till den ”hermetiska” perioden, en mer tvådimensionell abstrakt form där själva mönstret fick större betydelse och där motivet helt eller delvis är omöjligt att urskilja. Färgen under denna period var nästan helt borta från deras verk, huvudfärgerna var monokroma i grå, blå, bruna och vita toner. Men i kubismens slutliga fas, kallad den ”syntetiska” pga kombinationen av abstrakta former med verkliga material och färgen återvände.



Min inspiration är Fritz Wotruba, en tysk konstnär som främst gjorde skulpturer. Han har bland annat designat Wotrubakirche i Wien, en kyrka med en typisk kubistisk stil.
Den här kyrkan är min främsta inspiration, det första jag tänker på när jag hör kubism är labyrinter, så varför inte designa möbler med labyrinter som mönster? Fritz Wotruba brukade göra skulpturer, kyrkan som jag blev inspirerad av är gjord utav betong och glas, vilket jag har bestämt att mina möbler ska vara gjorda av, dvs att tex mitt soffbord har en labyrint som går ner mot golvet med en glasskiva över. Så om man har en fluffig matta under så syns den upp igenom labyrinten! Sen har jag designat en stol som jag dock tror kan bli för tung att ha i köket men kanske kan vara mer utomhus i trädgården. Det är det som är så bra med att möblerna är gjorda i betong! Dom kan stå lite vart som helst utan att bli dåliga. Jag har också designat en liten lampa som man kan ha ståendes bredvid sängen eller kanske i fönstret. En design jag har kommit på är en ”pall” som jag främst tänkte man kunde ha i hallen och ställa in kanske ett eller två par skor i eftersom den är mer ihålig än resten av möblerna. Sen har jag också designat en skänk som är som två delar i ett, mer kan du se på bilderna som kommer efter!


ISABELLES SOVRUM

jag fick i uppgift att designa Isabelles sovrum. Ett kvadratiskt rum med en vinklad vägg.
det började med att Isabelle fick ett papper med massa frågor på som hon skulle svara på så jag kunde få veta lite bättre vad hon tycker om. Sen satt vi och pratade lite om vad hon skulle vilja ha för färg på möblerna osv.
När man kommer in i rummet genom dörren som är i mitten av väggen så ser man fönstret på väggen till höger. Till vänster är den vinklade väggen, i övrigt är rummet rätt kvadratiskt.

Hennes önskemål var en stor säng, sängbord, tv, stor garderob och spegel. Hon ville också ha mjuka färger till mörka möbler. Hon gillar dessutom eklektisk stil.

Min ide är att hon skall ha en stor garderob i mörkbrunt trä som går längs med hörnet längst bort från dörren och fönstret. Garderoben står främst av tre delar och mitten garderoben kommer ha en spegeldörr. I hörnet mitt emot kommer det stå en golvhylla där hon kan ha sina smycken, smink, ljus osv. Hyllan kommer också vara i samma mörkbruna trä. En till sak som matchar färgmässigt med garderoben och hyllan är hennes säng”bord” som hänger mellan garderoben och sängen, den kommer va på väggen mitt emot dörren. Sen är sängen 140x200 med massa kuddar i olika lila och svartaktiga färger. Ovanför sängen kommer det hänga två vita tavlor som det står olika texter på. Det finns en till liknande tavla som kommer stå på tavelhyllan ovanför 42tums tvn som hänger på den vinklade väggen mitt emot sängen. På tavelhyllan kommer det stå små prydnadssaker för att få till det lite mer hemtrevligt och inte bara några ”bas” möbler i rummet. Tavelhyllan är för övrigt i svart. Väggarna är i ljus cappuccino färg för att få till lite mer mjukhet i rummet.
Känslan jag ville få var hemtrevligt och mysigt, men ändå inte för gulligt. Färgen lila valde jag mest för jag hittade en fin kudde i mörklila när jag letade inspiration till färger mm, men har även valt lite mjukare färger som kommer vara utspritt i rummet. Möblerna valde jag efter Isabelles behov, så som stor säng och mycket utrymme för sina kläder.


Jag såg nu efteråt att jag borde ha haft med en rund fluffig matta för att bli av med det kantiga eftersom det inte direkt finns några rundaktiga möbler. Men i övrigt är jag nöjd med resultatet och tror nog det skulle blivit ett rätt mysigt rum. Jag tror dock att rummet kommer kännas väldigt litet på grund av färgvalet och storleken på möblerna.

onsdag 29 maj 2013

Senempire / Biedermeier

Senempire är en stil från tidiga mitten av 1800-talet och är en fortsättning av vår svenska Karl Johanstil. Den här stilen hade mjukare och enklare former än Karl Johanstilen som istället för mahogny ersattes istället av den ljust gula björken. Sängarna var praktfullt utstyrda med himmel och gardiner. Sofforna var långa, raka och gärna försedda med kolonner. Stolarna hade lätt svängda, nätta former, smäckra stolar med rottingsits. Stolarna hade även ryggstöd som dock ofta var öppen med en mittslå. Borden hade ofta en stor rund skiva med rektangulära smala ben.
Stilen uppkom i Tyskland där den kallas för Biedemeier och härrör från den tyske diktaren Ludwig Eichrodts diktsamling, Biedermeiers Liederlust.

Efter revolutioner och krig, och med en ökad handel började borgarskapet få en större plats i samhället. De efterfrågade också nättare möbler och inte lika exklusiva som adeln hade gjort. Möbler i mahogny, alm och björk blandades samt sidentyger med mönster i vitt och guldfärgat och byråar i egenartad formgivning blev vanliga. Inslag av nyrokoko och nygotik blandades med de senempiriska möbeldelarna.

lördag 25 maj 2013

Kubism

Skriv dags! Det ända jag har kvar nu på min kollektion är att skriva fakta om kubismen och hur mina möbler hänger ihop med allt! 

fredag 24 maj 2013

Möbelkollektions collage

Nu är bildena klara! Ska bara skriva lite och fixa en framsida till mitt collagehäfte sen är allt klart! 




Betong möbler

Nu har jag börjat att färglägga min kollektion på datorn och det fick bli betong! Det är kanske inte den roligaste färgen men med någon accent färg så tror jag nog att det kan bli jätte snyggt med mina möbler! :)
Har hittills börjat med att färglägga soffbordet och stolen. Det är synd att jag inte har så lång tid kvar tills allt ska vara klart för då hade jag gärna "målat" möblerna i trä också. 


onsdag 22 maj 2013

Möbelkollektionen2

Nu är jag snart klar med alla vinklar! 
Har bara en möbel kvar och det är "skänken". Jag har fått lite problem med skänken för måtten verkar inte stämma så jag försöker nu fixa om det lite!
Här är resten av vinklarna på dom andra möblerna.







fredag 3 maj 2013

Banksy bildanalys

Jag har valt att analysera en bild banksy målade i London år 2009.
Konstverket föreställer en tapetserade som tapetserar upp grafiti på väggen.
Från mitten till höger är det mestadels gul/orange/svart grafiti och till vänster om detta alltså ungefär i mitten så står då tapetseraren med en cigarett i munnen, vita hängslebyxor, en rulle med tapet under armen och hinken men klister i handen.
Bakgrunden är ljusgrå och mannen är gjord med en stencil som grund alltså de vita hängslebyxorna, basker kepsen och den matta olivgröna tröjan. Sen är förmodligen tapetrullen och hinken också gjord med en stencil. Efter det gissar jag på att han antingen har målat för hand eller också använt stenciler för att måla de svarta skuggorna på mannen och hans verktyg.
Ljuset kommer bakifrån honom alltså från vänster.
Som sagt så finns bilden i London, men jag hittade den på Banksys egna hemsida där han har lagt upp flera av sina egna konstverk!

Det jag tror banksy menar med det här verket är att grafittin borde få vara kvar och att det borde finnas mer street art på de tråkiga väggarna runt omkring i städerna.
Det är alltid roligare att ha något att titta på än tomma gråa väggar! Nu vet jag ju inte direkt vart konstverket finns mer än att det ser ut som en gränd eller tågbana, men tror att den ska vara från alla grafittimålare till staten/regeringen osv som visar hur tråkigt det blir med bara grått jämfört med massa konst på väggarna. Dock anser förmodligen dom inte det som konst utan onödigt kladd, fast det verkar som att Banksy försöker vända på detta!


Hemma kladd

Här kommer lite mer bilder jag har gjort den senaste tiden!











torsdag 2 maj 2013

Möbelkollektionen

Här är resten av kollektionen och det ända jag ska göra nu är att måla dom i fler vinklar! När jag har gjort labyrint mönstret på möblerna så delade jag först upp allt i 6x6cm kuber (förutom lampan som är 2,5x2,5cm) sen ritade jag ut ett mönster som verkade bra och därefter fyllde jag i linjerna med svart.
Jag funderar på att möblerna ska vara i betong eftersom Fritz Wotruba gjorde mycket skulpturer och det kanske skulle få möblerna att likna hand verk mer. Men det är bara ett kanske för då skulle dom bli vääääldigt tunga så det slutar mer åt plast eller trä (mest trä).
Dags att göra lite front-, top- och sido-vyer ikväll!









Isabelles rum

Då var äntligen Isabelles sovrum klart!
Bara en skriftlig del kvar men det hinner jag inte göra nu..
Arbetsprocessen har gått bra, det är bara tiden som har saknats.. Så här är alla bilderna ^^