I Estetisk kommunikation fick vi i uppgift att skapa ett förslag till framsidan av en bakbok samt ett eget uppslag i boken för sitt egna recept.
Vi i klassen delade upp oss och letade inspiration i olika affärer. Jag gick med Josefine in på Åhléns och vi insåg båda rätt snabbt att bakbokshörnan bestod av pepparmint, rosa och blåa pastellfärger.
De pastelliga färgerna var väldigt 'tejejiga' och inte så lockande för männen. Därför tänkte jag att jag vill inte ha massa pastellfärger för jag vill även att boken skall lockas till båda könen.
Mitt recept blev Polkagrisfudge eftersom vi skulle baka det strax efter vi fick uppgiften. Därför hade det vart lätt för mig att få fotat dem under lovet. Men det var problem med systemkameran och jag fick aldrig tagit några bilder då.
På den första lektionen letade jag efter inspiration till hur min layout skulle se ut. Jag letade efter bilder och skapade ett inspirationscollage.
Sedan började jag fundera ut hur allt skulle vara uppbyggt på mitt uppslag. Jag bestämde att jag ville ha en stor bild på mina fudge på det vänstra bladet och på det högra skulle receptet stå. För att det skulle bli lite roligare på det högra bladet tänkte jag ha med polkagrisar nere i högra hörnet.
Såhär såg min första idé ut.
Men när jag började fundera på hur bilderna skulle se ut, vilka färger jag skulle ha osv, insåg jag att jag ville få fram råvarorna i produkterna. Den idén fick jag från är de två högra spalterna i mitt inspirationscollage. Där har dem bilder med råvarorna på trä, vilket ger en naturlig look.
Efter vi sett en film i skolan om hur upplägget av bakverken på bilderna kan stå och vilka vinklar man skall fota i insåg jag att jag också ville ha en träyta undertill. Bilden på fudgen skall vara i 45 graders vinkeln och bakgrundsbilden bakom receptet skall vara taget i 90 grader.
Jag fick låna hem en kamera från skolan så jag kunde ta mina bilder under helgen. Mitt kök fick alltså under helgen bli en fotostudio. Jag använde mig av ljuset från köksfönstret och en lampa vi vanligtvis har i vardagsrummet. Jag började med att ta bilden som skall vara bakom mitt recept. Det skulle se tråkigt ut med bara en liten hög med polkagris i hörnet och då valde jag istället att ha med huvudingredienserna vitchoklad och polkagris nere i hörnet med den ingrediensen det finns mest utav, florsocker. Jag behöll dem nere i hörnet för att inte texten skall hamna över dem.
När jag fotade bilden på den färdiga polkagrisfudgen valde jag som sagt att fota i 45 graders vinkeln. På båda bilderna har jag en stor skärbräda gjord i bambu undertill för att koppla ihop dem bättre. Jag la upp fudgen i en hög och fotade sedan ifrån olika håll. Tillslut valde jag en bild där 'ränderna' i skärbrädan lutar in mot mitten av boken så det inte ser ut som att bitarna skall ramla ut.
När jag gjorde fudgen råkade jag bränna smeten, men det blev jättegod så jag sparade den. Eftersom inte alla gillar polkagris valde jag att tipsa om den här metoden i boken. Tipset skrev jag nedtill på den vänstra bilden (Bilden med fudgen) ifall någon skulle vilja prova det.
Jag valde typsnittet Courier regular på de längre texterna och rubrikerna Polkagrisfudge, det här behöver du och såhär gör du har jag själv skrivit. Efter jag skrivit orden flera gånger med svart tusch skannade jag in det, valde ut bokstäver och klippte ihop dem. Sedan markerade jag bokstäverna och målade dem vita. Jag valde vit text för att skapa kontrast till bilderna och för att det ser mer stilrent ut med vitt.
Här är det färdiga förslaget. |
När jag gjorde framsidan till boken gjorde jag på samma sätt som den högra bakgrundsbilden.
Jag ville även på framsidan få fram råvaror med trä i bakgrunden. Men för att det inte skulle bli för likt mina bilder i uppslaget valde jag istället att ha björkträ under. De råvarorna jag valde att ha med på framsidan var vetemjöl, mjölk, kakao, socker, råsocker, flytande smör, havregryn och mandlar. Men för att de ljusa råvarorna inte skall försvinna i den ljusa björken tog jag två av våra grytunderlägg i svart granit som dem kunde ligga på. Mjölken ligger i ett turkost decilitermått och smöret ligger i ett turkost matskedsmått. Jag valde just de turkosa måtten för att få in lite färg i bilden. Alla råvarorna är placerade längs med den övre och nedre kanten för att texten skall få plats i mitten. För att koppla ihop mitt uppslag med framsidan valde jag samma typsnitt på framsidan som i uppslaget. Jag hade från början funderat på att min rubrik till framsidan skulle heta Go'-fika med Estet12 för att vi brukade kalla det go'-fika på klassråden (till er som inte vet brukade vi fika på varje klassråd under 1an och 2an). Och eftersom jag inte kunde komma på något bättre namn fick det bli det.
På bokryggen och baksidan valde jag att ha samma färg som de svarta grafitplattorna för att det redan händer så mycket på framsidan. Jag kopierade sockerhögen från framsidan och klistrade in den i baksidans högra hörn. På bokryggen skrev jag rubriken och lade till två högar med mandlar på varsin sida av texten. Det skall finnas en text på baksidan som vi i klassen skall bestämma tillsammans och därför skrev jag ett exempel på vad som skall stå där för att det inte bara skall bli en svart baksida under presentationen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar