måndag 22 september 2014

Dagens lektion - Estetisk kommunikation, readymade



Idag har jag letat efter information om Guiseppe Arcimboldo, en konstnär som levde på 1500-talet och målade ansikten med hjälp av andra föremål.
Ett exempel, han målar en kvinna men hela hennes ansikte består av blommor i olika färger och storlekar som representerar olika delar i hennes ansikte.

Jag tycker det har gått bra, men känner inte att jag har fått mycket gjort.

Något jag kunde ha gjort annorlunda idag är för det första kommit i tid och jobbat effektivare.


Readymade



Vi har fått i uppgift att skapa något nytt av massproducerade föremål.

Min idé är att skapa en ros av krossat glas. Om jag har tid vill jag även skapa fler rosor men i andra material tex, smälta plastbestick, servetter, porslin, osv.

Jag kan tänka mig att detta mer skulle passa in på en konsthall än i hemmet på grund av glasrosen. Men att den även skulle passa bra i ett fönster då det skulle lysa vackert på glasbladen.

Dessa glasflaskor hade jag tänkt att krossa och använda till rosenbladen.

måndag 1 september 2014

Antonym - Beskriva det motsatta


Jag har fått som uppgift i skolan att arbeta med Sandra från min klass och tillsammans skapa två antonymer.
Antonym är två motsatser till varandra, tex. natt och dag, mörkt och ljust mm. Jag och sandra skulle fick orden liv och död och vi skulle därför skapa två konstverk som representerade dessa två orden.

Vi började med att sätta oss i ett grupprum och gå igenom vad vi tyckte representerade liv och död. Därför gick vi igenom olika kategorier som, färg, föremål, plats mm. Detta var enklare sagt än gjort men tillslut fick vi fram lite idéer av detta. Det vi först funderade på att skapa var två tavlor, en svart med rött i hörnorna och en död blomma i mitten som representerade död. Medan liv skulle vara tvärt om och vara vit med ljusa glada färger i hörnorna och en levande blomma i mitten. Men detta tyckte vi blev för tydligt att se vilka ord vi har och valde därför att byta ut blomman och den ljusa tavlan till ett träd(skulptur) som representerade "livets träd", medan vi behöll "dödens tavla" men tog bort blomman och riktade mer in oss på färgerna.

Efter vi valt vad vi skulle göra delade vi upp arbetsuppgifterna genom att man fick varsitt konstverk att skapa. Jag valde livets träd och Sandra valde dödens tavla.

Eftersom vi bara fick två lektioner på oss valde jag att göra trädet väldigt enkelt. Det är i två delar som korsar varandra. Jag började med att skissa upp konturerna av ett träd på ett papper som jag sedan klippte ut för att använda som mall. Sedan ritade jag av mallen på kaparskiva och skar ut med skärkniv x2. När de två delarna var utskurna måttade jag ut vart mitten var på trädet. Sedan ritade jag på ena delen från mitten och uppåt ett 6mm tjockt parti som sedan skars ut. Samma gjorde jag på den andra delen fast det gick från mitten och neråt. Dessa skar jag sedan ut och det var bara att sätta ihop bitarna.
Jag limmade lite på vissa ställen för att det inte skulle falla isär.
Jag valde att inte måla det för att skapa en större kontrast mellan de två verken då tavlan mest kommer vara mörk och svart.


När jag var klar med trädet gick jag och hjälpte Sandra med tavlan. 
Eftersom det var hennes uppgift att skapa tavlan, såg jag till att det var hon som bestämde. Jag hjälpte till med att bränna papper och även fixa med övergången mellan det röda och det svarta.


Jag är nöjd med arbetet. Möjligtvis att jag skulle gjort trädet i lera, men på grund av den korta tiden höll jag mig till det enklare valet. 
Vi samarbetade bra och kom överens utan något tjafs!